Libertate – Egalitate – Fraternitate!
Stai cu noi:  MOAR on Facebook MOAR on Tweeter
din Oameni buni,
mai buni!

Structura Marelui Orient al României

 

Marele Orient al României este o federație mixtă de Loji suverane și este administrat pe principiul separației puterilor.

 

Executivul este reprezentat de către Consiliul de Ordin. Membrii săi sunt aleși de către Legislativ.

Legislativul este reprezentat de către Conventul anual format din delegații lojilor.

Justiția este reprezentată de către Comisia de Justiție iar membrii săi sunt aleși prin votul delegaților la Conventul anual.

 

Ca orice Obediență (asociație de loji masonice), Marele Orient al României are o dublă existență: Profană și Simbolică.

 

În plan Profan, fiecare lojă este o asociație legal constituită conform legislației în vigoare în România. Fiecare membru al asociației poate fi ales de către adunarea generală într-o funcție de administrare a asociației.

În plan Simbolic, fiecare loja este o asociație care perpetuă un ritual – în primul rând de inițiere și, in al doilea rând, de structurare al reuniunilor, numite Ținute. Există mai multe ritualuri practicate de către Francmasonerie. Fiecare ritual este codificat cu ajutorul unui text considerat conform; de exemplu Ritul Francez sau ritul Scoțian Antic și Acceptat. Marele Orient al României are patenta (franciza, în limbaj comun) celor două rituri menționate. Ca atare, fiecare asociație – denumită lojă sau atelier în limbaj Francmason - poate practica unul sau altul din aceste ritualuri.

Fiecare Francmason își urmează traseul inițiatic personal și, cu ajutorul unui ceremonial, i se recunoaște un grad simbolic. Marele Orient al României practică și recunoaște cele trei grade fundamentale ale masoneriei : Ucenic, Calfă și Maestru.

Pe de alta parte, Ritualul presupune o serie de roluri care sunt reprezentate de către frații și/sau surorile care le interpretează în calitatea de oficianți sau de ofițeri. Unele din aceste funcții corespund cu funcțiile din asociația profană, cu o altă denumire sau nu. Astfel, Președintele asociației profane este la nivel simbolic numit Maestru Venerabil. Trezorierul asociației profane este în planul simbolic denumit Trezorier, la fel cum este numit și Secretarul. De asemenea, tot în plan simbolic, alte roluri importante pentru buna desfășurare a ritualului sunt asigurate de către Supraveghetori, Orator, Marele Expert ori Maestrul de Ceremonii.

Orice funcție – atât in plan profan cât și în plan simbolic – este strict electivă și are o durată limitată în timp. Numai gradele personal simbolice exprimă o maturitate a parcursului masonic personal și ele denotă atât o calitate individuală, cât și o convenție consensuală. Calitatea de inițiat nu poate fi retrasă; calitatea de Francmason precum și cea de membru al asociației poate fi retrasă.

Marele Orient al României funcționează pe echilibrul între repartiția democratică a deciziei și presiunea exercitată prin autoritatea morală pe care o conferă experiența masonică a membrilor săi.