Libertate – Egalitate – Fraternitate!
Stai cu noi:  MOAR on Facebook MOAR on Tweeter
din Oameni buni,
mai buni!

Marele Orient al României - 300 de ani de Francmasonerie Universală Modernă

 
Marele Orient al României organizează în municipiul Arad evenimentul dedicat aniversării a 300 de ani de Francmasonerie Universală Modernă.
 
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 1 iulie 2017, la Teatrul Clasic Ioan Slavici  și va avea două componente:  expoziție cu medalii, cărți, tablouri si elemente de decor masonic  – conferința cu tema Francmasoneria trecut – prezent – viitor.  Publicul este așteptat la acest eveniment cu începere de la orele 10.30, până la orele 18.30.
 
Conferința se va desfășura în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ cu începere de la orele 14.30.
 
Evenimentul este unul integral deschis publicului larg.
 
 
Marele Orient al României – M.O.A.R. – este o federație mixtă de loji, putere simbolică masonică suverană adogmatică, continuatoare a tradiției începute încă de la 1879 de iluștrii săi înaintași. M.O.A.R. este suveran prin prisma faptului că nu este interesat de recunoașterea obediențelor dogmatice și conservatoare și nici nu se supune vreunei alte organizații masonice din afara sa. M.O.A.R. întreține relații de prietenie atât cu obediențele care fac parte din rețeaua francmasoneriei adogmatice și liberale – C.L.I.P.S.A.S., cât și cu alte obediențe masonice care respectă existenta sa. M.O.A.R. este o putere simbolică prin faptul că păstrează ritualul tradiției inițiatice. M.O.A.R. este adogmatic prin faptul că este de părere că opțiunea religiei și a credinței ori a non credinței aparține individului și nu este un criteriu de selecție pentru inițiere. Altfel spus, M.O.A.R. nu face discriminare în funcție de credință și de religie în momentul considerării unei candidaturi. M.O.A.R. apără principiul republican al laicității, adică respectul libertății individuale, de conștiință și de religie. M.O.A.R. este liberal prin prisma faptului că recunoaște în egală măsură statutul de inițiat femeilor și al bărbaților și lasă la latitudinea lojilor decizia de a se constitui în lojă masculină, feminină ori mixtă.
 
Marele Orient al României este administrat pe principiul repartiției puterii de decizie în mod democratic. El se susține pe principiul tripartiției puterilor executive, de justiție și legislative. Executivul este reprezentat de Consiliul de Ordin care administrează chestiunile curente ale obedienței și veghează asupra respectului ritualului, constituției și regulamentului general. Justiția este reprezentată de Comisia de Justiție; instanța de mediere fraternă și reglare a interpretării constituționale. Legislativul este reprezentat de reuniunea în Convent a delegațiilor aleși în lojile federației.
 
Profund atașat valorilor democrației și statului laic de drept, Marele Orient al României este o instituţie prin excelentă filantropică, filozofică şi progresistă ce are drept obiect căutarea adevărului, studiul moralei, precum şi practicarea solidarităţii. Marele Orient al României lucrează atât pentru ameliorarea materială şi morală, cât şi pentru perfecţionarea intelectuală şi socială a umanităţii și are ca principii: toleranţa reciprocă, respectul pentru ceilalţi şi respectul de sine, libertatea absolută a conştiinţei. Considerând concepţiile metafizice ca aparţinând domeniului exclusiv al aprecierii individuale, refuză orice îngrădire dogmatică. Deviza sa este Libertate , Egalitate, Fraternitate.