Publicat în 21 Octombrie 2024

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, Marele Orient al României a organizat la Târgu Mureș, într-un cadru festiv, alegerile pentru funcția de Mare Maestru și pentru membrii Consiliului Ordinului. În urma votului exprimat de delegații Respectabilelor Loji ale Marelui Orient al României, Sergiu Dilimoț a fost ales în funcția de Mare Maestru. Noul Consiliu al Ordinului este format din 10 membri, reprezentând toate regiunile istorice ale României în care activează Lojile din cadrul Obedienței Marelui Orient al României.

“Este o mare onoare pentru mine să fiu ales Mare Maestru al Marelui Orient al României. Vă mulțumesc tuturor pentru încredere și vă asigur de dedicarea mea deplină pentru continuarea dezvoltării Ordinului nostru. Marele Orient al României împreună cu membrii săi, veghează asupra idealurilor de Libertate, Egalitate și Fraternitate, menite să ne inspire fiecare pas în drumul dezvoltării noastre” a declarat noul Mare Maestru.

Și tot el a adaugat: "Suntem angajați să construim o comunitate bazată pe laicitate, respect reciproc și unitate în diversitate. Cred din adâncul sufletului meu că idealurile noastre ne pot ajuta să devenim “din oameni buni, oameni mai buni”. Perfecționarea personală a fiecărui membru rămâne obiectivul nostru, iar activitățile și proiectele pe care le vom demara în viitor au scopul de a îmbogăți atât cunoștințele masonice, cât și cele personale ale membrilor noștri.

Trăim într-o perioadă în care extremismul și curentele iliberale reprezintă amenințări grave la adresa libertății individuale și a democrației. Marele Orient al României, prin misiunea sa istorică și prin valorile sale fundamentale, se situează ferm împotriva acestor tendințe. Vom continua să ne ridicăm vocea pentru a apăra libertatea de conștiință, pentru a combate orice formă de intoleranță și pentru a promova un climat de respect reciproc, în care toate ideile să fie dezbătute cu rațiune și cu respect.

Sunt mândru că fac parte dintr-o organizație care și-a dovedit angajamentul pentru perfecționare continuă și pentru progresul umanității. Ne propunem ca prin munca noastră colectivă, să contribuim la edificarea unei societăți mai tolerante, mai deschise și mai unite, o societate în care diversitatea este respectată, iar libertatea fiecărui individ este garantată.” .

Marele Orient al României este o federație masonică suverană, mixtă, liberală și adogmatică, care continuă tradiția inițiatică începută in țara noastră în 1879. Această organizație promovează valorile libertății, egalității și fraternității, apărând principiul laicității și respectul pentru libertatea individuală și de conștiință.

Ca putere simbolică, Marele Orient al României încurajează perfecționarea morală și intelectuală a membrilor săi. Este o organizație liberală și adogmatică prin faptul că nu impune o credință religioasă specifică și consideră opțiunea religioasă sau non-religioasă ca fiind o alegere personală a fiecărui membru și oferind egalitate de șanse atât femeilor, cât și bărbaților, recunoscând dreptul Lojilor de a se organiza în structuri masculine, feminine sau mixte.

Pe plan internațional, Marele Orient al României întreține relații de prietenie cu obediențele liberale și adogmatice care împărtășesc principiile sale, promovând schimbul de idei și colaborarea.

Marele Orient al României este dedicat dezvoltării și perfecționării personale și colective a membrilor săi, oferindu-le un cadru în care să lucreze pentru binele comun, să promoveze toleranța și să se implice în viața socială și comunitară.